Jag och min dotter Marika Renhuvud startade vintern 2020 upp projektet Aerpie, som betyder Arv på sydsamiska. Slutresultatet blev en utställning där man nu får se slöjd av slöjdaren Jon Artur Renhuvud, konst av mig och dans av Marika Renhuvud.


Idén till en utställning föddes då Jon Artur gick bort 2016. Att få visa upp hans konst, men också att få göra något tillsammans med honom. Efter hans bortgång har vi båda förstått hur mycket som egentligen kommer ifrån honom och att konsten varit ett sätt att minnas och förstärka minnet. Det sägs att jojken har kraften att föra någon som gått bort tillbaka till livet. Vi vill även tro att all konst inom det samiska gör det.

För oss samer är det viktigt att det traditionella inte glöms bort, för att kunna föra ett arv vidare måste man även veta vart man kommer ifrån och för oss blir denna utställning ett djupdyk in i vår samiska kultur och vårat samiska arv. Att få se Jon Arturs slöjd och konst komma till liv är fint bara det, men att få göra denna resa tillsammans genom den samiska kulturens stig är ännu finare.


Utställningen öppnades vintern 2022 på Rörosmuseet och turnerar just nu genom sapmi och kanske ännu längre söderut. 

Här är några av de projekt jag skapat eller varit med i att skapa

Kyrkan


Jag fick äran att skapa illustrationer till kyrkan då jag i uppdrag skulle måla vigselbevis, dopbevis, fadderbevis och konfirmationsbevis

Daarhve


Jag har även skapat illustrationer till sydsamiska läromedel

Miesie Mavve


Min egen barnbok som jag skrivit och illustrerat bilder till